Slutet av Western Union Remittance Service till Kuba en Boon för Crypto

När nya amerikanska regeringsåtgärder som inför restriktioner för överföringar till Kuba träder i kraft efter den 22 november kommer Western Union, som har verkat i önationen sedan 1999, att stänga butiken. Den nya regeln, som publicerades den 27 oktober, gav Western Union 30 dagar på sig att genomföra nya begränsningar. Den nya regeln kommer sannolikt att öka överklagandet av kryptotillgångar eftersom kubaner nu förväntas hitta ett lämpligt alternativ på mycket kort tid.

Riktade sanktioner

Vid tidpunkten för det första amerikanska regeringsmeddelandet hade den globala överföringsjätten lovat att hitta en lösning för sina kubanska kunder. I en senare uppdatering den 13 november sa Western Union dock att det inte kunde „hitta en lösning inom denna begränsade tidsram.“

För sin del säger den amerikanska regeringen att överföringar till Kuba fortfarande kan flöda, men „inte genom händerna på den kubanska militären, som använder dessa medel för att förtrycka det kubanska folket och för att finansiera Kubas inblandning i Venezuela.“ Enligt amerikanska tjänstemän, Western Unions partner på Kuba, kontrolleras Fincimex av den kubanska militären, därav de nya åtgärderna.

Under tiden kommer slutet av den formella överföringen till Kuba från Western Union sannolikt att skramla över det kommunistiska landets ekonomiska ställning. Kuba räknar överföringar som en av sina främsta källor till utländsk valuta och vissa uppskattningar placerade de totala överföringarna 2017 på 3,5 miljarder dollar.

För kubanska familjer som förlitar sig på överföringar som skickas från USA för att överleva utgör slutet av Western Union: s överföringstjänst en ny utmaning. Antingen kommer avsändarna att använda de ibland osäkra informella kanalerna eller så byter de helt enkelt till digitala alternativ som bitcoin.

Den växande användningen av kryptovalutaöverföringar

Redan tyder rapporter på att växande användning av kryptovalutor av vissa kubanska invånare. Kryptovalutor används för att betala för verktyg och för gränsöverskridande betalningar. Dessutom verkar de begränsningar av mänsklig rörelse som införts för att begränsa spridningen av Covid-19 ha lett till en ökad användning av kryptovalutor av kubanska utlänningar när de skickar pengar.

Exempelvis rapporterade peer-to-peer-plattform, Bitremesas som möjliggör överföring av överföringar via bitcoin, ökad verksamhet under låsningstiden. Enligt en rapport kommer mottagare som använder Bitremesas att få sitt lokala bankkort krediterat de kubanska konvertibla pesos (CUC) eller kubanska pesos (CUP) vid överföring av medel från utlandet med bitcoin. Detta system är oberoende av banker och eftersom det använder decentraliserade kryptovalutor som bitcoin kan varken USA: s regering eller myndigheter på Kuba censurera transaktioner.

A execução do Bitcoin Node da Microstrategy é irrelevante: O milionário Bitcoin Olivier Janssens diz por que
Fidelity en BlockFi-partner om Bitcoin-Collateralized Cash Loans te verstrekken